УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Сім'я Ющенків страждає через невдале податкове законодавство

Сім'я Ющенків страждає через невдале податкове законодавство

Президент провів зустріч з представниками великого бізнесу. Ця зустріч кардинально відрізнялася від тієї першої, яку Віктор Ющенко зібрав у перший рік свого президентства. Тоді акули бізнесу скромно чекали у вузькому коридорі Секретаріату Президента й були схожі на школяриків біля кабінету директора. Тепер представники найбільшого бізнесу просто проігнорували зустріч. До Президента на гостини не прийшов ні Ринат Ахметов, ні Віктор Пінчук, ні Ігор Коломойський, ні Тарута з Гайдуком.

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

З Ринатом Ахметовим зрозуміло: він нині нібито не бізнесмен, а депутат. Але чому СКМ не прислав свого представника – дивина. Щодо Віталія Гайдука можна здогадатися, що він з Президентом набридли один одному в РНБО. З Коломойським теж ясно – він боїться влітку з’являтися в Україні, через цвітіння амброзії. Питання, чому не було Пінчука чи будь кого з "Інтерпайпу", особливо після того, як зять Кучми так приязно розцілувався з дружиною Ющенка в Ялті?

фото пресс-служба Президента УкраиныМожна припустити, що кити вітчизняного бізнесу вважають, що їх рівень – це зустрічі з президентом в іншому форматі – віч-на-віч. У чому вони собі не відмовляють. Віктор Андрійович сам нещодавно заявив, що з Ахметовим він спілкувався дуже активно протягом всієї політичної кризи. Спілкується з Ющенком і Коломойський. "Обозреватель" не так давно мав щастя побачити його на порозі Секретаріату. Непублічний бізнесмен був не схожий на свої нечисленні фото, якими послуговуються ЗМІ, – замість розпатланої зачіски його дорогу голову прикрашала стрижка "їжак". На жаль, витягнути з нього бодай слово про ситуацію не вдалося. Єдине, що він зробив, це підтвердив, що він є той самий Коломойський. До речі, не прибувши на зібрання бізнесменів, цей непублічний мільярдер убезпечив себе від надокучливих журналістських запитань на кшталт: чи правда, що команда "Привату" активно консультує команду президента?

Таким чином на зустрічі був присутній лише дрібніший великий бізнес – в особах Богуслаєва, Васадзе, Слободяна, Хорошковського тощо. Прийшов навіть Тігіпко, який на публіці не з’являвся аж з другого туру президентських виборів.

Віктор Ющенко зібрав "бізнесюків" не просто так, а щоб обговорити проект Податкового кодексу, та меморандум про співпрацю щодо розбудови сприятливого бізнесового середовища.

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

Президент, як вже в нього повелося, дав можливість представникам бізнесу себе зачекати. Поки бізнесмени відверто нудилися, Азарова з Плющем захопила суперечка. Вони то емоційно щось обговорювали, то Азаров малював Плющу якісь схеми. Їх творче спілкування порушила поява Президента. Бізнесмени, що куняли, підняли очі. Однак Віктор Андрійович так затягнув свою вже традиційну лекцію на тему, чому країні потрібні дострокові вибори, що невдовзі більшість очей опустилася знову.

Зате сам Президент захопився не на жарт. Він мріяв і говорив про новий уряд, "який буде проводити національну політику". "Ігрища відійдуть на другий план, політики будуть більше говорити про консолідацію", – так "рожево" вбачається Ющенку Україна після парламентських виборів.

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

Ющенко помріяв уголос також про скасування депутатської недоторканності. Мовляв, лише це дозволить відділити бізнес від політики. Він розповів присутнім, що необмежену недоторканність мають лише 22 країни в світі, серед них Афганістан, Ірак, Ліберія, Зімбабве. І побідкався про "некоректне перебування в цьому списку України".

Мабуть, у нас це вже стало традицією – ображати африканські країни. Спочатку прем’єр, а тепер президент, який, до того ж, розширив географію.

Особливу увагу в своєму виступі Ющенко приділив приватизації. "Приватизація 2007 року дискредитує країну", – виголосив президент. Поскаржився він і на рейдерів. За словами голови держави, 70% поглинань сталося за допомогою рейдерства. Він попросив представників бізнесу висловити свої думки, як з цим явищем можна боротися.

Нарешті черга дійшла до податкової сфери. "Прикро, що Микола Янович, – президент подивився за Азарова, що сидів недалечко, – сприйме все, що я говорю, на свою адресу".

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

Азаров промовчав. А Віктор Ющенко почав критикувати уряд, який податковою політикою заганяє підприємництво в тінь. І нагадав, що тема сьогоднішнього обговорення – проект Податкового кодексу.

На завершення свого виступу президент передав слово бізнесу, попросивши гостей не говорити на політичні теми, бо тоді не вистачить часу обговорювати економічні.

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

Представники бізнесу чітко виконали побажання. Вони говорили виключно про проблеми, які держава створює їх бізнесу. Президент активно коментував виступи.

Перший, хто зачепив Віктора Ющенка за живе, був "улюблений чоловік Тимошенко" Ігор Воронін ЗАТ ("УкрГазЕнерго"). Журналістам він відомий в першу чергу з виступів Юлії Володимирівни, яка раз сто розповідала про нього, як про талановитого автора корупційних схем у торгівлі газом.

Воронін поскаржився, що його підприємству доводиться платити ПДВ авансом, таким чином держава несправедливо з ним обходиться, хоча його героїчна кампанія відшуковує можливості продавати газ підприємства не по граничній урядовій ціні 720 грн., а лише за 708 грн.

Однак президент не похвалив, а, навпаки, висловив претензії.

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

"Скажіть мені, хто це придумав, щоб ціна за зберігання газу в підземних сховищах лягала на споживача?", – суворо спитав він у Вороніна.

"Так нам втричі підняли ціну за зберігання газу", – виправдовувався Воронін. А президент йому ще жорсткіше: "Це проблема не споживача, а постачальника. Хай тримає газ в трубі, а якщо хоче зберігати, хай платить".

"Так у нас рентабельність тільки 2 відсотки", – не вгавав Воронін.

"Я не про вас, а про постачальника", – похмуро відповів Ющенко й мабуть, щоб не заглиблюватися в песимістичні думки щодо великого північного "постачальника", передав слово Валентину Ландику, першому в Україні виробнику холодильників.

Виробник охолоджувальних агрегатів, як відомо, чоловік гарячий. Тема ПДВ його, бідного, ледь не довела до нестями. Розчервонівшись, він голосно почав розповідати президенту, який складний порядок повернення ПДВ його підприємству. "Три місяці не повертають, ще й кажуть: скажи спасибі, що "відкату" не треба давати! За що спасибі казати, за те, що держава наші гроші крутить?! Де спрощене відшкодування ПДВ? Ми ж велике підприємство, ми не шулери!", – аж надто експресивно обурювався Ландик.

Ющенко йому на це співчутливо відповів, що його дружині теж не легко писати податкові звіти. "Коли треба подавати декларацію? У квітні?", – звернувся він до Азарова. "Угу", – похмуро відповів Микола Янович. До речі, журналісти помітили, що останнім часом якась дивна манера спілкування виникла між Андрійовичем та Яничем. Ющенко над віце-премьєром постійно кепкує, а Азаров йому у відповідь "угукує".

Однак повернімося до президентських родинних проблем. Ющенко щиро бідкався, що його дружина, заповнюючи декларацію, так боїться помилитися, що на чоловіка цілий квітень навіть уваги не звертає. Бо, мовляв, якщо помилиться, податкова її буде кілька років поспіль перевіряти.

"Угу", – знову подав голос Азаров. І це прозвучало вже якось навіть зловісно. Чи тільки вчулося?

"Місяць не підходь до жінки, місяць з нею не говори…", – не зважаючи на Миколу Яновича, сумно-сумно продовжував Віктор Андрійович.

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

Всі аж притихли, настільки, мабуть, перейнялися чоловічими стражданнями гаранта. Один Ландик не слухав ліричних зізнань Віктора Андрійовича, власна образа не давала йому спокою.

Щоб президент нарешті звернув на нього увагу, Валентин Іванович підбіг аж до його крісла, й передаючи якісь папери, закричав : "Три місяці користуєтесь нашими грошима!".

А Ющенко йому спокійно так та невимушено, ніби й не було тільки що сумних спогадів про згаяний для подружнього щастя квітень: "І справді… Держава в таких випадках повинна платити пеню".

Далі обговорення пішло спокійніше, хоча учасники ще кілька разів зверталися до теми ПДВ.

Наприклад, Костянтин Жеваго звернувся до Ландика: "Нам теж не повертають ПДВ, але я в опозиції, тому від мене ще й хабара вимагають чи посилають до суду".

Далі Жеваго звернувся до теми приватизації. "Приватизація в Україні – це катастрофа. Наші активи в світі нічого не будуть коштувати, якщо буде така приватизація", – заявив він.

Тут Віктор Ющенко знов не витримав.

"Дуже правильно!" – підтримав президент. Втім, вірна дружина все, мабуть, не йшла йому з голови, і він знову повернув дишло спілкування до теми податків. "Давайте наступну нараду проведемо з податковою, хай в очі нам подивляться… А то нами починають клерки правити. Треба позбавити їх тих прав, якими вони сьогодні володіють!" – гнівно закликав Ющенко.

Далі виступали інші підприємці. Вони скаржилися на різні несправедливості, які їм доводиться терпіти від держави, та хвалили меморандум.

Чомусь слово не взяли лише ті представники великого бізнесу, яких журналісти хотіли найбільше почути. Це "мовчун" Тігіпко, який не відкривав рота впродовж кількох років, й "мовчун" Хорошковський, який жодного разу не вийшов до преси під час своєї роботи в РНБО та під час скандальної ліквідації служби новин на телеканалі "Інтер".

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

В кулуарах, коли кореспондент "Обозревателя" намагався поговорити з останнім на цю тему, Хорошковський заявив, що не бажає відповідати на запитання. Єдине, що він наполегливо підтвердив, що він є власником "Інтеру", в чому у "Обозревателя" й не тільки є великі сумніви.

А ось Тігіпко був чемний. Йому теж явно не хотілось спілкуватися, однак на кілька поставлених запитань він все ж відповів. За його словами, на нараді президента він не виступав, бо не хотів повторюватися. А ще Тігіпко заявив, що не збирається повертатися в політику та фінансувати будь-яку політичну партію на парламентських виборах. Зате дострокові вибори він схвалює: "Немає ніякої трагедії. Вибори дають можливість спокійно розв’язати політичний конфлікт", – розповів Тігіпко.

Та повернімося до наради. На завершення зустрічі Ющенко передав слово віце-прем’єру Миколі Азарову і звернув увагу присутніх, що той намагається говорити українською мовою. "Іноді навіть проривається галицький акцент", – пожартував Ющенко. Всі засміялися, лише обличчя Азарова лишилося кам’яним. Він почав читати україномовний текст вперто читаючи "и" по-російськи, тобто, як "і". В результаті слово "паливо" чулося, як сленгове слівце "паліво", що, як відомо, нічого хорошого не означає.

У Азарова й справді на душі було кепсько, він пригадав президентові свою образу: що через претензії Секретаріату до сих пір не прийнятий Податковий кодекс. Азаров заявив, що всі пропозиції, викладені у президентському меморандумі, вже враховані в новому Податковому кодексі. "Есть пределы разумного – можно совершенствоваться до бесконечности, но ведь нужно и где-то остановиться", – зауважив він.

Азаров додав, що Кодекс не зможе бути введений в дію з 1 січня, а отже, бюджет-2008 не буде розроблятися на його основі, так що можна говорити лише про 2009 рік. Президент зауважив, що так воно, очевидно, й буде, бо прийняттю Податкового кодексу в будь-якому випадку передуватиме напружена і довга робота в сесійній залі.

До речі, найцікавіша пропозиція нового ПК, яку Президент України особливо акцентував у меморандумі, – це поетапне зменшення ставки ПДВ до 17%.

А ще там цікава остання пропозиція для бізнесу – "активно сприяти розвитку міст і сіл, допомагати лікувальним, навчальним та виховним закладам".

фото Николай Лазаренко/пресс-служба Президента Украины

Після закінчення наради представників бізнесу як вітром здуло. Майже ніхто, крім Ландика, не горів бажанням поспілкуватися з пресою. Журналісти загородили прохід, але це не допомогло. "Улюблений чоловік Тимошенко" Воронін навіть наліг на плече, пробиваючись крізь журналістський заслон. І пробився, так нічого й не сказавши.

Так що останній висновок зустрічі: у великому бізнесі в Україні справжні борці. Хоч бізнесмени й скаржилися Президенту, але насправді у їхньому прагненні досягти мети їм не завадить ніщо: ні політична ситуація, ні податкова, ні журналісти. Як в прямому, так і в переносному сенсі.

Тетяна ЧОРНОВІЛ