УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Органу, який перевірить заяви опозиції, просто не існує

1,1 т.
Органу, який перевірить заяви опозиції, просто не існує

Мороз заявляє, що є заяви про відкликання заяв. Відеосюжет

(відео "5 каналу")

Органу, який перевірить заяви опозиції, просто не існує

Рішення вищих керівних органів політичних партій чи блоків про дострокове припинення повноважень народних депутатів України не потребує подальшої легітимізації.

фото пресс-служба Президента Украины

Про це заявив керівник юридичного департаменту «Нашої України» Валерій Карпунцов, повідомили «Обозревателю» у прес-службі НУ.

фото PHLЗа його словами, юридичний департамент «Нашої України» здивований заявою Мороза щодо необхідності рішення Центральної виборчої комісії або Конституційного Суду про легітимність рішень з’їздів опозиційних партій щодо позбавлення повноважень їхніми депутатами.

«Показово, що роблячи таку заяву, Голова Верховної Ради України V скликання навіть не зміг чітко визначитися із органом, який на його думку повинен підтверджувати легітимність рішень з’їздів опозиційних сил про дострокове припинення повноважень народних депутатів України, — зазначив Карпунцов, — І це не випадково. Адже такого органу просто не існує».

Керівник юридичного департаменту «Нашої України» переконаний, що

«Тут має місце пряма дія ч.6 ст.81 Конституції України, відповідно до якої у разі невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції, його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії (виборчого блоку політичних партій) з дня прийняття такого рішення», — зазначив Карпунцов.

«Це верх цинізму, коли Голова Верховної Ради України V скликання задля ілюзорного збереження за собою владних повноважень та високого крісла, готовий поставити під ризики не тільки досягнуті домовленості щодо виходу із політичної кризи, першопричиною якої став він сам, але й мир та злагоду в українському суспільстві в цілому», — наголосив «нашоукраїнець».

У Мороза ще немає 150 заяв опозиції

фото PHLПрацівники Апарату Верховної Ради України констатують відсутність 150 заяв народних депутатів щодо складення депутатських повноважень.

Про це голова Верховної Ради України Олександр Мороз сказав сьогодні на прес-конференції, передає УНІАН.

За його словами, «працівники Апарату говорять про те, що поки що 150 заяв немає».

Він зазначив, що серед тих заяв, які подані і не викликають сумнівів, «є, наприклад, заява Безп’ятого (очевидно, йдеться про народного депутата України Бориса Беспалого — ред.), який сьогодні зробив інше повідомлення (йдеться про заяву Беспалого про його вихід з партії «Наша Україна»).

Між тим, як зазначив Мороз, «я не переймався поки що цією проблемою». За його словами, на сьогодні вже є «чимала кількість заяв про відкликання заяв від 18 квітня, оскільки ті заяви готувалися і подавалися Президенту як спосіб впливу на нього, аби він не відступався від рішення свого, вираженого в указі від 2 квітня».

«І депутати одержували гарантію, що іншим способом ці заяви використовуватися не будуть, але виявилося, що використовуються інакше», — сказав він.

Мороз зазначив, що в основному виникають сумніви у тих народних депутатів, які можуть не потрапити до наступного складу парламенту.

Мороз вважає, що «питання про дострокове складення депутатських повноважень, «про обнулення списку» має бути здійснено так, щоб усе було юридично правильно». За його словами, сьогодні «в цьому сенсі є ще чимало неясностей, які треба зняти».

Як підкреслив голова ВР, «таке рішення повинно бути юридично бездоганним, оскільки йдеться про вищий законодавчий орган, про долю багатьох людей, депутатів, їх помічників».

Мороз повідомив, що з цього приводу звернувся з листом до голови Центральної виборчої комісії з приводу офіційних даних про стан списків як кандидатів в депутати, так і тих, хто подав заяви про складення повноважень, оскільки «йдеться про принципово важливі речі».

Мороз підкреслив, що до того часу, доки все не буде оформлено юридично правильно, парламент працюватиме в сесійному режимі.

Мороз хочет проверить, как оппозиция сложила мандаты

Председатель Верховной Рады Украины V созыва Александр Мороз считает необходимым на этой неделе проверить на соответствие законодательству процедуру досрочного прекращения полномочий народных депутатов от БЮТ и «Нашей Украины».

Об этом он заявил сегодня во время заседания Согласительного совета. В заседании не принимали участия лидеры оппозиционных фракций, передает УНИАН.

По словам Мороза, необходимо проверить, «насколько юридически верными» были шаги тех депутатов, которые выразили желание написать заявления о прекращении своих полномочий.

фото пресс-служба НСНУ

Мороз отметил, что эта процедура должна отвечать законодательству и Конституции Украины. «Это будет принципиальным делом», — сказал он.

Председатель ВР V созыва считает, что свой ответ на данный вопрос также должны дать или Центральная избирательная комиссия, или Конституционный Суд.

Он отметил, что должен быть дан ответ на вопрос, насколько правомерно проводились съезды оппозиционных сил, на которых решался вопрос о досрочном прекращении полномочий народных депутатов. «Парламент должен получить обстоятельный ответ», — сказал Мороз.

Вопрос досрочного прекращения полномочий народных депутатов должен быть «сделан юридически безукоризненно», — заметил Мороз. По его словам, если такое решение будет отвечать действующему законодательству, то «тогда наступает новый этап правоотношений и подготовка к досрочным выборам».

Председатель ВР также отметил, что на сегодня имеются заявления народных депутатов от фракций «Наша Украина» и БЮТ о выходе из фракций. При этом, отметил он, не все народные депутаты написали письменное сообщение председателю ВР о существовании таких заявлений.

Мороз также напомнил, что согласно принятому постановлению, заявления депутатов о выходе из фракций должны быть объявлены на пленарном заседании.

Кроме того, он также сообщил, что на протяжении текущей пленарной недели ВР планирует рассмотреть 30 вопросов, среди которых 11 законопроектов, внесенных Кабинетом министров, и 2 — Президентом Украины.

Тимошенко позбавила повноважень 103 нардепа

фото PHLЗ’їзд БЮТ достроково позбавив повноважень 103 своїх народних депутатів.

За прийняття відповідного рішення делегати з’їзду проголосували одноголосно. Повноваження будуть припиненні на підставі заяв про вихід депутатів з фракції, повідомляє УНІАН.

Перед голосуванням лідер БЮТ Юлія Тимошенко запитала народних депутатів, чи хтось хоче з них відкликати свою заяву. Бажаючих не виявилося.

Після голосування Тимошенко наголосила, що у зв’язку з припиненням повноважень народних депутатів нинішній склад Верховної Ради України є нелегітимним. Вона також пообіцяла, що «через 4 місяці у складі парламенту будуть найкращі народні депутати».

Тимошенко забрала мандат і у депутатів Київради

Сьогодні припинила свою роботу частина депутатів Київради від БЮТ.

Про це у суботу на брифінгу для преси повідомила лідер БЮТ Юлія Тимошенко, інформує прес-служба БЮТ.

«Я думаю, що всіх киян втомив мер Черновецький разом з зібраною штучно більшістю в його раді своїм безпринципним ставленням до київської землі, своїм корупційним ставленням до прийняття будь-яких рішень, і тому сьогодні ми також позбавили своїм рішенням пана Черновецького більшості у Київраді», - сказала вона.

«Якщо ті депутати Київради, які будуть, власне, ігнорувати наше рішення і бути присутніми на засіданні Київради, будуть якісь рішення приймати – всі ці рішення будуть вже нелегітимні», - сказала лідер БЮТ, додавши, що будь-який суд зможе такі рішення скасувати.

На думку Юлії Тимошенко, все, що стосується наведення порядку в місті Києві і дострокових виборів мера Києва, «все іде своїм ходом».

фото PHL

«І буде саме так, як запланувала наша політична сила», - додала вона.

Тимошенко відбере мандати у 129 депутатів

Сьогодні у Києві проходить з’їзд Блоку Юлії Тимошенко, який має на меті анулювати присутність фракції у Верховній Раді.

Про це у суботу на брифінгу для преси повідомила лідер БЮТ Юлія Тимошенко, інформує прес-служба БЮТ.

За її словами, це робиться для того, щоб не дати цій Верховній Раді «паплюжити ім’я парламенту, не дати більше працювати цій Верховній Раді, і таким чином забезпечити проведення дострокових виборів».

Юлія Тимошенко повідомила, що анулювавши списки кандидатів до Верховної Ради, які не потрапили в парламент, «ми хотіли подивитися, як працює нова Центральна виборча комісія, чи здатна вона приймати рішення, чи здатна вона дійсно виконувати ті зобов’язання, які на себе взяли, коли цих людей призначали».

фото PHL«На жаль, мушу констатувати, що антикризова коаліція своїх обіцянок не виконала, і на сьогоднішній день, практично, Центральну виборчу комісію розпустила на вихідні», - сказала вона.

Юлія Тимошенко заявила, що «незважаючи на поведінку або нового ЦВК, або попереднього ЦВК, у нас списки кандидатів до ВР анульовані згідно чинного законодавства».

«І ми у 18.00 маємо повне право проголосувати і анулювати також присутність нашої фракції у парламенті», - додала лідер БЮТ.

«Ми будемо о 18.00 анульовувати 103 заяви, власне кажучи, 103 депутата втратять свої мандати», - сказала Тимошенко, додавши також, що згідно 81 статті Конституції сьогодні «було позбавлено депутатства 26 зрадників».

«103 – це ті депутати, які склали свої повноваження за власним бажанням, і 26 – яких ми позбавили сьогодні своїх мандатів», - пояснила вона.

«Це значить, що всі підкупи, які влаштовує сьогодні Партія регіонів, є абсолютна профанація, нічого скупити вони не зможуть, і ця Верховна Рада вже з сьогоднішнього голосування «Нашою Україною» і нашим блоком втратить свою повноважність, практично припинить своє існування», - сказала Юлія Тимошенко.

Тимошенко успела только выгнать предателей

На заседании межпартийного съезда БЮТ объявлен перерыв. Перерыв в съезде БЮТ будет продолжаться до 18.00.

Как сообщила пресс-секретарь лидера БЮТ Марина Сорока, до перерыва было принято решение досрочно прекратить полномочия 26 народных депутатов в связи с их фактическим выходом из фракции БЮТ, изменой БЮТ и потерей связей с депутатской фракцией, сообщает УНИАН.

В частности, съезд досрочно прекратил полномочий Валерия Чичкова, Владимира Олийныка, Олега Антипова, Алексея Данилова, Максима Луцкого, Михаила Зубца, Василия Хмельницкого, Инги Вершининой, Владимира Зубика, Александра Едина, Дмитрия Крючкова, Павла Лебедева, Владимира Толстенко, Михаила Гладия, Владимира Ткаченко, Дмитрия Выдрина, Владимира Куринного, Александра Борзых, Олега Надоши, Сергея Синченко, Сергея Потимкова, Любови Стасив, Александра Ковтуненко, Сергея Полищука, Елены Витенко и Николая Замковенко.

Кроме того, во время съезда принято решение об обнулении списка кандидатов в народные депутаты на выборах 2006 года.

Как сообщила Сорока, перерыв объявлен для того, чтобы документы с принятыми решениями предоставить ЦИК для принятия окончательного решения.

После перерыва, по словам пресс-секретаря, планируется рассмотреть вопрос об отзыве из списков БЮТ депутатов местных советов, которые не выполнили взятые на себя обязательства. В частности, планируется лишить депутатских мандатов ряд представителей БЮТ в Киевсовете.

Также планируется принять решение о досрочном прекращении полномочий депутатов фракции БЮТ, которые написали заявления о выходе из фракции. При этом Сорока отметила, что это будет сделано только после того, как ЦИК примет решение по обнулению списка кандидатов в народные депутаты от БЮТ.

Съезд блока Тимошенко ушел на перерыв

В заседании межпартийного съезда БЮТ объявлен перерыв, сообщает УНИАН.

«Нашої Україна» у парламенті вже більше немає

Рішенням з’їзду «Нашої України» припинено депутатські повноваження 66 депутатів фракції блоку у Верховній Раді, які були обрані в парламент у 2006 році.

«Проти» проголосувало лише два делегати, «за» — 208. Всього у з’їзді бере участь 343 делегати.

До речі, з’їзд мав початися о 14 годині, однак затримався аж на дві години. Керівництво пояснювало, що так сталося, бо не всі делегати змогли вчасно прибути. Хоча в неофіційних коментарях делегати з’їзду зізнавалися, що затримка вийшла через те, що так само на пізніший час був перенесений з’їзд БЮТ. Вони пояснювали, що було бажання «Нашої України» синхронно з БЮТ голосувати за припинення депутатських повноважень.

фото пресс-служба НСНУ

У виступах з трибуни «нашоукраїнці» наголошували на тому, що голосуючи за припинення депутатських повноважень, вони демонструють правлячій коаліції, що виконують всі домовленості.

Кириленко тоже начал съезд

В Киеве началось очередное заседание межпартийного съезда блока «Наша Украина».

На съезде зарегистрировались 343 делегата. Ожидается, что на съезде будет принято решение о досрочном прекращении полномочий народных депутатов фракции «Наша Украина», передает УНИАН.

Тимошенко уже начала съезд. НУ еще нет

В Киеве начался межпартийный съезд Блока Юлии Тимошенко. Съезд проходит в закрытом режиме в офисе БЮТ на улице Туровской, передает УНИАН.

фото пресс-служба БЮТ

До начала съезда фракция БЮТ в этом же помещении провела свое заседание.

Сегодня НУ и БЮТ аннулируют свои списки

Сегодня съезды «Нашей Украины» и БЮТ повторно аннулируют свои избирательные списки.

Об этом заявил лидер фракции «Наша Украина» Вячеслав Кириленко на совместном заседании фракций БЮТ и «Наша Украина» в Секретариате Президента, передает УНИАН.

фото пресс-служба НСНУ

Кириленко выразил мнение, что представители коалиции и в дальнейшем будут оказывать сопротивление досрочному прекращению полномочий депутатов двух фракций. В то же время он напомнил, что вчера по требованию коалиции депутаты БЮТ и «Нашей Украины» предоставили в Секретариат парламента не только заявления, но и сообщения о своем выходе из фракции на имя председательствующего на заседании. Сегодня этим фракциям остается сделать последний шаг и провести съезды, на которых принять решение о досрочном прекращении полномочий народных депутатов.

Кириленко напомнил, что такие съезды назначены на 14.00 субботы.

«Безусловно, могут быть различные мнения по этому поводу. Но лично я убежден, что мы не имеем права сбавлять тот темп в реализации ст. 82 Конституции, который мы взяли. Если мы подали заявление о выходе, письменное сообщение председательствующему, то сегодня мы должны принять окончательное решение съездами о досрочном прекращении полномочий народных депутатов Украины — членов фракций. Безусловно, перед этим еще раз подтвердить решение об отмене списка кандидатов в народные депутаты», — сказал Кириленко.

При этом он выразил надежду, что на этот раз соответствующее решение будет принято Центризбиркомом. «После этого мы сможем продемонстрировать ВР, вернее правящей коалиции, которая настроена работать еще долго, что ВР является неполномочной. Думаю, что это будет выполнением с нашей стороны п. 3 совместного заявления Президента, премьер-министра и председателя ВР о конституционных основаниях прекращения полномочий ВР согласно ст. 82, добавил Кириленко.

Напомним, ранее депутаты от «Нашей Украины» и БЮТ зарегистрировали свои заявления о выходе из фракций в Секретариате ВР.

Кириленко уже хочет переделать закон о выборах

Лидер фракции «Наша Украина» Вячеслав Кириленко считает, что после завершения избирательной кампании принятый вчера закон о выборах народных депутатов необходимо изменить.

фото пресс-служба НСНУ

Об этом Кириленко заявил на совместном заседании фракций БЮТ и «Наша Украина» в Секретариате Президента, передает УНИАН.

По его мнению, закон должен претерпеть серьезные изменения. «Однако мы приняли решение, которое является главным для проведения внеочередных выборов на этом этапе. Мы проголосовали под давлением всех участников процесса», — сказал Кириленко.

Он напомнил, что вчера были выделены средства на проведение досрочных выборов, а также был изменен состав ЦИК.

«Это решение дает основания думать, что те кризисные моменты, которые сопровождали процесс выполнения указа Президента о досрочных парламентских выборах со стороны коалиции, уже преодолены», — сказал Кириленко.