УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Майдан-2007 обійшовся «регіоналам» у $74 млн

Майдан-2007 обійшовся «регіоналам» у $74 млн

Сума всіх витрат на акції масового протесту протягом політичної кризи в Україні складає від 55 до 74 мільйонів у.о.

Про це під час прес-конференції повідомив директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, який презентував дані відповідного експертного аналізу.

За його словами, загальна присутність на акціях протесту громадян України складає від 500 тисяч до 671 тисячі. У середньому на вулицях столиці перебувало від 9 до 12 тисяч громадян, які підтримували дії коаліції. Доба перебування одного учасника у Києві коштувала коаліції близько 110 у.о.

Основні статті витрат на одного учасника впродовж однієї доби такі: проїзд — 206 грн.; денний гонорар звичайного учасника — 80-100 грн.; денний гонорар екіпірованого учасника (мегафон, дудка, плакат) — 100-120 грн.; нічний гонорар учасника — 150-200 грн.; гонорар бригадира — по 10 грн. за кожну приведену людину; харчування одного учасника — 15-60 грн.; «чорнові» бригади (графіті-групи, що розписували будинки) — 200 грн.; витрати на охорону — 500 грн. за рейс на людину (ця сума виплачувалася або державним міліціонерам, або приватним охоронцям, що супроводжували учасників акцій протесту).

Крім того, витрати на проведення акцій склали: оренда сцени; виступ артистів; обладнання наметових містечок та наочна агітація.

На прес-конференції було представлено порівняння Майдану-2004 та Майдану-2007. За словами Сергія Тарана, якби під час помаранчевої революції використовувалися такі ж методи мобілізації, які використовувала влада, то помаранчевий Майдан коштував би феноменальну суму — 1 мільярд 647 мільйонів 617 тисяч 610 доларів.

Таран робить висновок, що Майдан-2007 можна вважати таким, на якому велася лише міжпартійна боротьба.

Серед тенденцій було зауважено, що акції протесту стали оплачуваними навіть для ідейних учасників, адже проплачені громадяни не будуть йти у бій з «Беркутом» чи іншими проплаченими громадянами, «оскільки за гроші помирають лише злодії».

Політичний експерт Володимир Цибулько зазначив, що якби політичний конфлікт продовжувався й надалі, то витрати провладної коаліції склали б від 5 до 10 мільярдів доларів.

Він також розповів про вибори, які були проведені учасниками громадської організації «Молодь — надія України» на біло-голубому Майдані, під час яких з результатом 46% переміг БЮТ. Це, на думку Цибулька, свідчить про те, що люди продають своє тіло, але не продають переконання.