УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Янукович пообіцяв Ахметову, що зробить його… недоторканним

Янукович пообіцяв Ахметову, що зробить його… недоторканним

Віктора Януковича можна привітати з першою гучною перемогою на довгому передвиборчому шляху до парламенту. Справа в тому, що Віктор Федорович умовив Рината Ахметова балотуватися у Верховну Раду в списку Партії регіонів. «Я мав з ним нещодавно зустріч. Я запропонував йому вступити в Партію регіонів та увійти в список… Я розумію, як партії потрібні люди такого рівня. Я отримав позитивну відповідь. Я…». Вочевидь, Віктор Федорович не даремно так часто повторював займенник – він дуже хотів підкреслити, що саме його «Я» прислужило партії в залученні таких цінних кадрів. А ціна цього «кадра» - неабияка, адже Рината Леонідовича називають найбагатшою людиною в країні.

Розмови про те, що Ринат Ахметов так чи інакше візьме участь у виборчій кампанії Януковича, велися давно. Однак в основному йшлося про підтримку фінансову. Причому експерти вважали, що особливо розраховувати Віктору Федоровичу на милість некоронованого короля краю не доводиться. Точилися розмови, що почуття Ахметова до лідера симпатій Донбасу помітно охолонули після провалу на виборах Президента. Нинішня заява про безпосередню участь Ахметова у виборах та ще й у списку партії Януковича - це неабияка перемога ПР. Хоча б тому, що гарантує інвестиції з боку кращого менеджера країни.

Ринат Ахметов поки що слова Януковича про свою згоду перед пресою не підтвердив. Так само він не пояснив, чому представник великого бізнесу, який міг, але не захотів стати народним депутатом в 1998, 2002 роках, раптом вирішив йти у велику політику. Невже за недоторканністю? Не сподобався чай у Луценка? А, може, його амбіції переросли бізнесове середовище, і він вирішив запропонувати себе в якості більш конкурентоздатного, ніж Янукович, лідера Східної України? В останнє віриться важко. Мабуть, такої думки й Янукович, який навряд чи запросив би Ахметова, знаючи, що його можуть посунути. Тож у А та Я, схоже, все «тіп-топ». А щоб повністю закріпити перемогу, «Обоз» пропонує Віктору Федоровичу довести розпочату справу до кінця. Тобто сформувати список за алфавітом, де першим буде Ахметов, а останнім - Янукович.

А чому б ні?! По-перше, це гарно виглядає. А що має привабливий вигляд – те добре електоратом «хавається» (користуючись термінологією піарників). По-друге, фанати біло-блакитних будуть рвати, щоб їх «задній закриваючий» Янукович потрапив у парламент. Крім того, буде приємно людині, яку батьки нагородили прізвищем на першу букву алфавіту. Все-таки, бути першим після Януковича краще, ніж просто другим. Нарешті, останній аргумент: навіщо Януковичу здався депутатський мандат? Людина його масштабу, яка переконана, що виграла президентські вибори і набрала 15 мільйонів голосів, може сміливо закривати своєю широкою спиною та громогласним прізвищем список партії. З такою підтримкою боятися справді нічого.

Шкода лише, що Янукович ніколи на таке не згодиться. Гоноровість, знаєте! Те, що амбіції у Віктора Федоровича, які наче на дріжджах виросли за часів виборчої кампанії, за останній рік анітрохи не зменшилися, журналісти змогли зайвий раз переконатися перед початком прес-конференції.

За кілька хвилин до офіційного початку зустрічі зі ЗМІ охорона отримала наказ не пускати журналістів на поріг прес-центру в кінотеатрі «Зоряному». Тобто не пускали тих, хто прийшов вчасно. Такого не було навіть на прес-конференціях Президента України, де різні обмеження пояснюють заходами безпеки для державної особи.

«Треба приходити раніше. - Коли? - Он «5 Канал» за півтори години прийшов», - байдуже до проблем преси пояснила охорона. Тоді журналісти, яких зібралося з десяток, вирішили штурмувати штаб "Регіонів" з боку кінотеатру. «Ви в кіно?», - спитала жіночка у вестибулі. «Щось таке», - відповіла преса. «А який у вас фільм показують?» - поцікавилися ми у неї. «Перший після Бога», - відповіла працівниця кінотеатру. «Якщо з Віктором Федоровичем в головній ролі, то нам точно туди», - погодилися журналісти. Жіночка нічого не второпала, лише розвела руками, а от охорона раптом зрозуміла обхідний маневр і кинулася переймати журналістів. Нічого не вийшло - преса таки опинилася під дверима конференц-залу, і щоб уникнути скандалу, просто на очах Януковича охорона здалася. Так нам пощастило потрапити до залу. А поки ті, хто «запізнився» вешталися лаштунками кінотеатру, пройшла вже половина прес-конференції. Віктором Федоровичем ми мали можливість насолоджуватися не більше 15 хвилин. Треба сказати, затягувати спілкування з журналістами екс-кандидату в президенти не дозволяє прес-служба. Особливо - знана Ганна Герман. Її страхи можна зрозуміти: за короткий час Віктор Федорович використовує повністю весь набір стандартних фраз, які він готує для зустрічі з мас-медіа, після чого все починається з початку.

Топ-новиною прес-конференції стала інформація про Ахметова. До речі, Янукович так і не уточнив, який номер у списку віддали Ринату Леонідовичу. Хоча лідер ПР заявив журналістам, що готовий проект першої п’ятірки, десятки і навіть 99% списку. Відкрити таємницю Віктор Федорович пообіцяв 1 лютого, а вже 3 лютого - офіційно прийняти список на з’їзді.

А ще ось дещиця почутого з вуст Федоровича на прес-конференції. Про святкування річниці майдану: «Я не коментував це так зване свято, бо вважаю, що в країні є важливіші питання». Про керівництво держави: «Навіщо їм влада, якщо вони за рік не навчилися нею користуватися». Про те, чи буде Янукович та Партія регіонів святкувати річницю з’їзду в Сєверодонецьку, відомого в народі, як з’їзд сепаратистів: «Ми прийняли рішення не святкувати. Бо народ ще не готовий сприймати ідеї, проголошені на тому з’їзді. Ми будемо проводити пояснювальну роботу, чим федералізм відрізняється від сепаратизму, в якому нас звинувачують». До речі, прес-конференція відбулася в славетний для «блакитних» день - рівно рік тому Лужков зняв свою улюблену кепку, щоб стати схожим на Януковича. Цього ж дня була проголошена ідея створення Південно-Східно Української Автономної Республіки (ПІСУАР).

Однак найцікавіші коментарі Януковича виявилися про нинішній уряд. Він заявив, якщо голова уряду очолює список однієї з партій, то це свідчить, що на користь цієї партії будуть задіяні всі сили адмінресурсу. Отже, Віктор Федорович в категоричній формі попросив уряд у відставку. З Януковичем можна погодитися або не погодитися. Цікаве тут інше. Це все було сказано з таким обуренням, начебто Янукович переконаний, що в країні сталася масова амнезія, і всі забули, як сам Віктор Федорович, який зараз стверджує, що голова уряду не має право йти на вибори, рік назад сам в якості голови уряду балотувався на найвищій пост в державі.

Здається, Віктор Федорович таки кривив душею, коли після подібних пасажів заявив, що на його переконання «люди не дурні, вони розберуться». А може, це у Януковича амнезія? Зрештою, у політиків таке часто буває. Якщо соціалісти мертво стояли проти ввозу цукру сирцю, хоча два роки назад хором голосували за відповідний законопроект, якщо Медведчук виступає проти НАТО, коли сам підписував декларацію про співпрацю з Альянсом, то чому Януковичу не можна злукавити? А народ - хай розбирається…