УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

На полковника СБУ Крижанівського скоєно замах

На полковника СБУ Крижанівського скоєно замах

Як стало відомо "Оглядачу", 11 листопада близько 20.00 в Києві на вулиці Пушкінській скоєно замах на полковника СБУ Валентина Крижанівського. Як стало відомо «Оглядачу», у нього стріляли з табельної зброї – пістолета «Макаров» з глушником. Поінформовані джерела повідомляють, що полковник отримав поранення, його життя врятував бронежилет.

Про стан потерпілого наразі нічого не відомо.

Цього ж дня, кількома годинами раніше полковник СБУ Валентин КРИЖАНІВСЬКИЙ звинуватив керівника української спецслужби Ігоря ДРІЖЧАНОГО в причетності до незаконної поставки в Китай гафнію, спроби заволодіти 435 млн. дол. з рахунків екс-прем'єра Павла ЛАЗАРЕНКА і спробі ліквідації генерала СБУ Валерія КРАВЧЕНКА, який працював при посольстві України в Німеччині.

Про це КРИЖАНІВСЬКИЙ заявив на прес-конференції в УНІАН. Як йдеться в зачитаному ним зверненні, "саме ДРІЖЧАНИЙ причетний до невдалої спроби заволодіти злочинним шляхом 435 млн. дол. США, які перебувають на одному з рахунків Павла ЛАЗАРЕНКА в офшорній зоні".

"Крім цього, І.ДРІЖЧАНИЙ безпосередньо очолював оперативну групу СБУ, яка займалася питаннями, пов'язаними з невдалим "виведенням" генерал-майора Валерія КРАВЧЕНКА, обвинуваченого на той момент в розголошені конфіденційної державної інформації, з Німеччини в Україну. А коли В.КРАВЧЕНКО, - зазначив В.КРИЖАНІВСЬКИЙ, - вирішив сам повернутися на Батьківщину, то його незаконно заарештували, а на нараді у І.ДРІЖЧАНОГО розглядався варіант фізичної ліквідації генерала".

Крім того, як зазначає В.КРИЖАНІВСЬКИЙ, І.ДРІЖЧАНИЙ був ініціатором незаконного заволодіння комерційними структурами будівлями, які належать СБУ, розташованими в Києві на вулицях Московській і Стрілецькій. Також за особистою вказівкою І.ДРІЖЧАНОГО узгодженою з деякими злочинними кланами, в жовтні 2004 року було відпущене судно "Вотан" з вантажем контрабандного алюмінію, затримане прикордонниками в Керченському порту, що дало можливість окремим комерційним структурам наприкінці 2004 року незаконно одержати повернення ПДВ на суму 149 млн. грн., заявив полковник СБУ.

Також, як стверджує полковник СБУ у відставці, "саме він (І.ДРІЖЧАНИЙ) займався приховуванням від громадськості і міжнародного співтовариства незаконних дій окремих представників влади і криміналітету під час масштабної фальсифікації результатів виборів мера Мукачевого в 2004 році і насильницьких дій, як щодо ряду народних депутатів, так і простих громадян".

У своєму виступі в Верховній Раді України він сфальсифікував правдиву інформацію про ці події, стверджує полковник.

За словами В.КРИЖАНІВСЬКОГО, в травні-червні 2005 року в Генеральну прокуратуру СБУ були передані матеріали службових розслідувань щодо вищевисловлених фактів. "Проте донині щодо них через особисте втручання Віктора ШОКІНА (заступник генпрокурора - УНІАН) не прийняті законні рішення, - сказав В.КРИЖАНІВСЬКИЙ.

У зв'язку з викладеним він, звертаючись зокрема до Президента України, парламенту, пропонує створити спеціальну слідчу комісію ВР для перевірки даних фактів.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи вважає він, що В.ЮЩЕНКО, призначаючи І.ДРІЖЧАНОГО на пост глави СБУ, не знав про ці факти, сказав, що "у мене створюється враження, що Віктор Андрійович віддалений від істинних справ І.ДРІЖЧАНОГО, я думаю, що Віктор Андрійович не знає про це".

Разом з тим, в прес-службі СБУ кореспонденту УНІАН повідомили, що проти В.КРИЖАНІВСЬКОГО порушено дві кримінальні справи (які саме, не уточнили), і оприлюднення таких даних на прес-конференції, є швидше, спробою "перевести свої справи з розряду кримінальних в політичні".

Окрім цього, за докладнішими коментарями співробітники СБУ порекомендували УНІАН звернутися в Генеральну прокуратуру.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні В.КРИЖАНІВСЬКИЙ також обвинуватив І.ДРІЖЧАНОГО в причетності до незаконної поставки в Китай гафнію, який використовується в атомній енергетиці.